Какво представлява POS терминалът?

POS (point of service) означава буквално „точка на обслужване“. POS терминал представлява индустриално устройство (компютър) с интегрирани периферни устройства и дисплей.

Това е устройство, което позволява сума от дадена карта да се прехвърли по зададена сметка. Устройството реализира комуникация с картоиздателя и плащането се потвърждава на момента. Самото устройство може да бъде виртуално или електронно (физически апарат). POS терминал може да се инсталира в магазин, рецепция, офис или интернет страница. Транзакциите, извършени чрез POS устройство, се обработват изцяло в реално време.

Приложение на POS терминалите

Най-широкото приложение на POS терминалите е при разплащания в търговията и услугите. Най-съвременните варианти позволяват извършване на операциите само посредством сензорни дисплей, подобно на смартфоните.
Чрез POS терминал потребителите могат да проверяват средства по банковите си сметки, да извършват транзакции от сметка на сметка, записване на транзакциите или четене на данни и информация от дадена кредитна или друг вид карта.

Видове POS терминали

– Мобилен POS терминал

Работи със sim карта, чрез която се пренасят данните на мобилния оператор. Подходящи са за ресторанти, кафенета, мобилни търговски обекти.

– Стационарен POS терминал

Свързва със стационарен телефон. Обикновено се използват в офиси, магазини, рецепции, каси.

– Виртуален POS терминал

Използват се при електронна търговия – както за стоки, така и за услуги.

Какво включва оборудването за POS терминал?

Софтуер, подходящ за съответния обект (търговски обект, ресторант, хотел и др.), касов апарат (според обекта), компютър, хард диск, монитор, принтер.
Към конфигурацията може да се добави и чекмедже за банкноти и електронна везна. Баркод скенерът също е един от основните елементи на един POS терминал за търговски обекти. Можете да изберете ръчен баркод скенер или стационарен. Четецът функционира с USB интерфейс като баркодът се разпознава посредством дисплей на смартфон, таблет, компютър.

Какво ще Ви е необходимо, за да инсталирате POS терминал?

Инсталирането на POS терминал, освен POS устройство, включва още няколко елемента на POS периферия.

– Порт

Можете да свържете повече от едно устройство като система POS терминали. За целта връзката трябва да мине през компютърно устройство, USB или друг порт.

– Принтер

За да печатате информацията и данните от извършените транзакции, ще ви е необходимо подходящо печатащо устройство, което да свържете към POS устройството. Изборът Ви на принтер трябва да е добре преценен, за да работи системата безпроблемно. Ориентирайте се към принтер на същия производител, отговарящ на характеристиките на вашето устройство.

– Монитор

Част от оборудването, което ще бъде свързано с вашата POS система, е мониторът. На touch screen ще се изобразяват артикули и операции за избор.

– Консумативи

Първата важна стъпка при покупката на POS устройство е хардуерът. Когато вече сте избрали подходящия хардуер, следващият важен момент е изборът на консумативи.
Консумативите би следвало да отговарят на Вашето оборудване, като трябва да съблюдавате те да са надеждни и осигуряват безпроблемна работа на оборудването Ви.

– Хартия

Хартията е основният консуматив, който ще използвате. Ако хартията не е качествена, тя може да повреди печатащата глава или други елементи на принтера. Съобразете вида на хартията с модела на принтера, който сте избрали.
Информация за най-подходящата хартия, можете да намерите и в ръководството на Вашия принтер.
Видове хартия:
– Мастилена лента
– Хартия офсет
– Термо хартия

Как да се отървем от skype вирус Worm.Win32

Skype вирус Worm.Win32Skype отново се сблъска с вирусни атаки причинени от неизвестен злосторник.
Нападенията са от „червея” наречен Worm.Win32.Skipi.a.

Една препълнена листа с контакти е идеално място за развъждане на вируси.

Всеки ден получавам такива съобщения от вече заразени абонати.

Обикновенно пише:
– Погледнете тази снимка goo.gl/aMrTD?image=IMG0540250-JPG

– Виж снимките ми от почивката на море

– Разгледай галерия със снимки на моят автомобил

– Виж новото видео на Галена

– Това ли е новият аватар от профила ви? ))
goo.gl/QYV5H?img=nick

ВНИМАНИЕ! Не проявявайте любопитство и не кликайте на линовете – това е вирус.

На пръв поглед това е снимка, но разширението не е .JPG, а .gl и за примамка накрая е добавено –JPG
А на втория пример за заблуда накрая е добавен вашето скайп име.

Ако случайно сте натиснали и изтеглили архива, незабавно го изтрийте (БЕЗ ДА РАЗАРХИВИРАТЕ)

КАК ДЕЙСТВА СКАЙП ВИРУСА?

Вирусът разпространява зловердната програма Worm.Win32.Skipi.a, която блокира работата на антивируснатя ви софтуер, превключва Skype в режим „отпочиващ” и започва разпращането на линк към всичките ви контакти. По този начин потребителя получава вредоносно съобщение от приятели. Важно е да се отблележи, че червея не нанася никаква сериозна вреда в системата.

Производителите на антивирус F-Secure, Symantec и Kaspersky Lab съобщават, че техните продукти засичат този вирус и го неутрализират.

КАКВО ДА НАПРАВИМ АКО ВЕЧЕ СМЕ ЗАРАЗЕНИ?

Предлагам ви два способа за почистване

Първи начин:
1. стартирайте компютъра в безопасен режим (Safe Mode)
2. отворете регистърния редактор (regedit)
3. намерете HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/Microsoft/Windows/Currentversion/Runonce
4. потърсете запис съдържащ mshtmldat32.exe и го изтрийте
5. влезте в директория Windows\System32 и изтрийте файловете wndrivs32.exe, mshtmldat32.exe, winlgcvers.exe и sdrivew32.exe
6. влезте в директория Windows\System32\drivers\etc
7. намерете файла hosts, отворете ко с Notepad и изтрийте всичко съдаржимо, след което го съхранете и затворете.
8. рестартирайте компютъра

Втори начин:
1. Преинсталирайте скайп
2. Сменете паролата на скайп
3. Почистете от Инструменти/Настройки/Разширени/Контрол на достъпа на други програми към скайп
4. Обезателно променете паролата във вашата поща и елктронно портмоне! И също така от сайтовете в които съхранявате ценна информация!

Стартирайте антивирусната ви програма и сканирайте за вируси.

Вируса е достатъчно стар и неговата предишна епидемия беше през 2009 година. Не натискайте такива линкове, преди да се уверите от кого са изпратени и какво стои зад тях. Бъдете бдителни!

Помнете – безопасноста на компютъра ви е във ваши ръце!

Забавиха доставките на Samsung Galaxy S8 за България

Едно от най-добрите устройства на Samsung – Samsung Galaxy S8 започна да се продава официално в България в разгара на лятото. Технологичната джаджа беше представена в края на Март 29.03.2017 за пръв път в Ню Йорка. Само след около месец устройството вече беше налично за предварителна поръчка и потребителите на тази мрежа могат да го закупят на изгодна цена и да го получат, когато пристигнат доставките от производителя. Първите собственици на новия смартфон вече можеха да го усетят и да му се насладят през месец Май 2017.

Доставките започнаха около началото на месец Май, въпреки че официално беше заявена датата 23-ти Април, но имайте предвид, че интересът към това ново устройство на Samsung е огромен.

Samsung Galaxy S8 е осмото поколение на Galaxy серията. Предишните устройства и особено Samsung Galaxy S6 и S7 бяха изключително популярни, а според много професионалисти в бранша именно Samsung Galaxy S7 беше номер едно и то за доста време.

Както можете да предположите в България устройството се очакваше не по-рано от месец след официалната му пускане при най-големите оператори. Реално обаче продажбите на Galaxy S8 започнаха към края на месец юни. Какво да се прави, малка и бедна страна сме и не сме толкова апетитни и интересни пазари.

https://www.facebook.com/pg/SamsungMobile/videos/

Galaxy S8 и Ѕ8+ pаботят с интегриран дигитaлeн acиcтeнт, нapeчeн Віхbу. Той се явява пряка конкуренция на Siri.

C този иновация от тип дoбaвeнa peaлнocт за потpебителят на телефона e дocтaтъчнo дa нacoчи джаджата cи ĸъм пpeдмeт, cгpaдa или ĸъм нeщo в пpocтpaнcтвoтo и Віхbу щe му дaдe достатъчно он наличната инфopмaция зa нeгo.

Oт самото начало по презентирането на нoвoтo ycтpoйcтвo нa Аррlе iPhoneX имаше слухове, щe бъдe c „бeзĸpaeн“ извит диcплeй. E, тoчнo c тaĸъв дисплей без рамка paзпoлaгaт и двeтe вepcии нa нoвoтo пoĸoлeниe Gаlаху – Ѕ8 и Ѕ8+.

В заключение може да кажем, че Samsung Galaxy S8 си заслужава отвсякъде и ако се спрете на този смартфон няма да съжалявате.

Как се преинсталира windows xp?

Това е първият ми урок, който ще публикувам в блога си.
Въпреки че сме 2017-та, и от първото публикуване на windows XP са изминали повече от 16 години, все има още хора, който го ползват. Предполагам са потребители, които не са правили ъпгрейд на компютъра или лаптопа си през това хилядолетие. Или просто ги е страх от новото. А може и да работят в държавната администрация, където все още се използват архаични компютри, принтери и хардуер, който не поддържа новите операционни системи.

Ако още не знаеш, как да преинсталираш своята машина, тук ще разбереш. Подбрал съм инсталация на български и много снимки (правени от мен), които да улеснят процеса. За да се справиш ще трябва да се въоръжиш с малко търпение, ще ти трябват малки познания от компютри и разбира се диск с операционна система windows xp (виж как се прави такъв диск). За инсталацията съм използвам моя личен компютър втора употреба. Предупреждавам ви, че използвате линка на своя отговорност, използването на нелицензиран софтуер се преследва от закона.

И най накрая дойде ред на стъпка 1
Трябва да рестартираш компютъра си и при включването му да натискаш постоянно delete. Така ще влезем в биоса (основната програма на компютъра). Възможно твоята биос версия да е по стара и да се пуска по различен начин, затова гледай на екрана къде ще изпише press Setup, може да бъде и F12 или Tab също.

Стъпка 2 :
Обикновено Биоса изглежда така. При различия ще трябва да се ориентираш сам .И натискаме на „Advanced Bios Features“

Стъпка 3 :
Ще отвори това меню,където трябва да сменим бутващия приоритет или казано на български, на First Boot Device настройваме CDROM или DVD, а на Second – Hard Disk. Това е нужно за да може биоса да разпознае нашия диск с операционната система. Щом сме готови, натискаме F10 и ентер, за да запамети настройките.

Стъпка 4 :
След стъпка 3 компютъра ни ще се рестартира, ще зареди биоса, и ще покаже съобщение „Press any key to boot from CD…. Тук трябва да натиснете произволен бутон от клавиатурата, например ентер.

Стъпка 5 :
Така ще започне исталацията на нашата ОС. Ще трябва да почакаш ундолса да сканира данните, нужни за инсталацията. Това става за около 1 минутка.

Стъпка 6:
Тук инсталатора ни пита, какво ще искаме да направим. Да продължим с инсталацията или да поправим сегашният ни Windows. Естествено ние натискаме Ентер и продължаваме към крайната цел.

Стъпка 7:
Отваря ни лицензионната страница. За да продължим натискаме F8 и потвърждаваме, че сме съгласни с правилата за ползване на хп-то.

Стъпка 8:
Стъпка 8 е най-важна и трябва да се внимава особено много,з ащото това е момента в който форматираме системните ни дялове и ако оплескаме работата може да изтрием важна информация. По принцип ще видите два дяла C: i D: по дефаулт старият ни Windows е в дял C:. Затова отиваме в/у C: и натискаме D /Delete/, за да изтрием този дял. Ще ни отведе в следващата стъпка,к ъдето без да му мислим много натискаме L и така вече сме изтрили старата ни ОС. Трябва да видите същото както на картинката по горе. Отиваме на Unpartitional space и натискаме „C’ ,за да създадем партишъна отново, на следващия екран един ентер и готово. Сега ни връща пак на предходна позиция, но вече със създаден партишън C:. Отиваме в/у него и натискаме Ентер за да инсталираме ОС.

Стъпка 9:
Тук ще ни попита как точно искаме да форматираме нашият дял. Аз ви препоръчвам да натиснете на Format this partition using the NTFS file system (Quick)

Стъпка 10:
На стъпка 10 ще видите самото форматиране, ако сте ме послушали на стъпка 9, това ще стане за 5-6 секунди в зависимост от компютъра ви.

Стъпка 11:

След форматирането,инсталатора ще започне да копира файловете му,нужни за да продължи да работи.Това отнема около 10 минути,облегнете се назад и Чакайте,След като приключи,ще ви отвори съобщение,че иска рестарт и отброява секунди,ако искате изчакайте 15-те секунди,ако не натиснете ентер и компютъра ще се рестартира.

Стъпка 12 :

След рестарта,както в началото ще ви покаже този черен екран със запитване за буут.МНОГО Е ВАЖНО ДА НЕ НАТИСКАТЕ НИЩО ТУЙ,ИЗЧАКАЙТЕ ТОЧКИТЕ ДА ПРЕМИНАТ И ДА ВИ ОТВОРИ СЛЕДВАЩИЯ ЕКРАН !!!!!!!

Стъпка 13 :
Оттук нататък всичко е на български (зависи кой уиндолс ползвате). Ще има още 2-3 неща, които трябва да оправите, но аз няма да ги опиша, защото почват да ме болят пръстите пък и сериозно ме примързя :D. След 5 мин е нужно да се избере език на вашата ос и да се напише ник, което е адски елементарно и всеки може да се справи. Ако не сте сигурни какво правите,н яма да сбъркате да натискате само NEXT, така ще се получи без проблем.

Стъпка 14:
След като приключите стъпка 13, компютъра ще се рестартира. Този път не натискате нищо при запитване за буут, „мястото с точките“ На това място инсталатора ви предупреждава, че автоматично ще настрои разделителната способност, давате ок и на следващия диалог пак ОК.

Стъпка 15 :
Почти сме на финала, леле мале омръзна ми вече 😀 … Тук ще трябва да натиснете 2-3 напред и веднаж да въведете псевдоним след което ще зареди вашият чисто нов, преинсталиран Windows XP. Спокойно няма да е необходимо завбъдеще да повтаряте ст 15, при всяко стартиране, изваждате диска и сте готови 🙂

Следва да инсталирате вашите драйвери и да настроите ос за работа, но това ще покажа как става друг път, че и това ми е вече в повече.