Кога и как възниква въздушното окачване

Всички превозни средства се състоят от няколко основни части, изпълняващи различни функции. Един от най-важните компоненти на всеки автомобил, това е ходовата част или окачването. То представлява съвкупност от устройства, които допринасят за по-доброто поведение на автомобилите на пътя. Това включва осигуряване на по-висока стабилност на превозните средства и безопасност при движение.

Също така, окачването играе ключова роля за повишаване комфорта на пътниците в превозните средства, като неутрализира трептения и вибрации, причинени най-вече от неравности на пътните платна. Именно поради тази причина е изобретено въздушното окачване. Днес то е изключително популярно заради удобството, което носи със себе си, но в същото време твърде малко хора са запознати с неговия произход и етапи на развитие.

Развитието на пазарната икономика в повечето Европейски страни довело до нуждата от надеждни автомобили за превоз на големи количества товари. През 1901 година Уилям Хъмфрис патентова иновативната за времето си идея за поставяне на пневматични амортисьори на превозните средства, с което да се увеличи тяхната стабилност.

Първоначално, те възникват под формата на продълговати въздушни възглавници, които били поставяни във вдлъбнатини и се разпростирали по цялата дължина на автомобилите. В последствие нововъведението бързо придобива популярност и още през 20-те години на 20 век се появява на пазара.

Френският учен Джордж Месиер първи започва да произвежда въздушните амортисьори, а по-късно те са неизменна част от автомобилите „Месиер”. Именно масовото производство на въздушни възглавници води до тяхното широко разпространение. Те се инсталират на камиони и дори на самолети, като те са основна част от превозните средства през Втората световна война.

В годините след войната въздушното окачване продължава да се популяризира. Редица известни автомобилни производители, започват производство на превозни средства с инсталирани въздушни възглавници. Едни от първите са Кадилак, Ситроен, Мерцедес, Буик и др.

Днес, въздушното окачване е предпочитано за почти всички световно известни автомобилни марки. Някои от тях дори позволяват на водача сам да контролира въздушните амортисьори, като повдига или понижава нивото на превозното средства. Освен това те са широко разпространени и в моторните спортове и дори се инсталират на мотори. Масовото им използване, обаче, поражда нуждата от качествена и редовна поддръжка.
Ако се нуждаете от качествен ремонт на въздушните възглавници на своя автомобил, можете да научите повече за услугата, може да посетите уеб страницата на фирмата – http://www.smatic.net/
Поради тази причина все повече фирми специализират в инсталиране и дори рециклиране на въздушни възглавници. Като експерти в областта автосервиз „Smatic” предлага рециклиране на въздушни възглавници за редица автомобилни марки, част от които са „Мерцедес”, „Ауди”, „БМВ, „Порше” и др.

Hyundai и BMW са най-технологичните марки

В процеса на проучването, което се е провело между февруари и август, специалистите на J.D. Power са анкетирали 17 864 собственици на автомобили в САЩ. Участвали са само коли, които са били обновени или са сменили поколение в течение на предишните три години. Освен това, продължителността на собственост върху закупения автомобил не е трябвало да надвишава 90 дни.

Повечето собственици изказват удовлетвореност от системите, подпомагащи избягването на катастрофа. Става въпрос за функциите за следене на сляпата зрителна зона, системите за поддържане движението на автомобила в пътното платно, въздушното окачване и системите за сигурност, както и камерите за обратно виждане. Три четвърти от запитаните заявили, че използват тези функции постоянно, а 96% от анкетираните са заявили, че биха искали тези асистенти да открият и в новите си автомобили.

Най-неудовлетворени са анкетираните от своите навигационни системи. 43% казват, че са ползвали вградената в автомобила си навигация. Половината от тях обаче заявяват, че само месец по-късно са спрели да правят това и са започнали да използват преносими устройства за навигация. Шофьорите харесват най-много системите за безопасност и подпомагане на управлението, а са най-недоволни от навигацията.

От J.D. Power конкретизират, че нивото на удовлетвореност от електронните системи зависи от това дали дилърите обучават клиентите си да ги използват. Рейтингът на удовлетвореност при тези, на които им е било показано как работят системите, е средно 25-54% по-висок спрямо клиентите, на които не е било обяснено.

Отличници в отделните класове са BMW Серия 4 и Серия 2, Hyundai Tucson, Chevrolet Camaro, Nissan Maxima и Kia Forte (последните два модела не се продават в Европа).

По-рано тази година J.D. Power публикува рейтинг на автомобилопроизводителите, продаващи най-качествените машини. Първото място тук зае Kia, чийто модели дават 83 дефекта на 100 коли.